#faaf3b
2
0
54

Història

Història de Torrechiva

Enclavada en la comarca castellonenca de l'Alt Millars, Torrechiva és una població d'origen àrab que al llarg de la història ha sigut escenari d'avatars històrics.

El municipi va ser conquistat per a les armes cristianes pel rei Jaume I en el segle XIII. Lloc de moriscos, entre 1565 i 1572, la seua població ascendia a 17 cases. Amb l'expulsió dels moriscos, la població va quedar reduïda a 16 llars en 1646 i fins al segle XIX va formar part del ducat de Vilafermosa. Així mateix, durant les guerres del segle XIX, va estar, quasi sempre, ocupada pels carlins.

Les principals produccions agràries durant els segles XVIII i XIX eren els cereals, garroferes, ametlers, oliveres i moreres, els quals van desaparéixer en el segle XX.

Com a mostra dels seus orígens, trobem la torre de Torrechiva, situada en el carrer Sant Antoni de la població. És una construcció d'origen àrab que data del segle XIII.

Encara que la seua funció no està clarament determinada, va poder ser part d'una alqueria musulmana, encara que altres estudis assenyalen que va ser una torre de vigilància de l'estret que forma el riu Millars en les proximitats de la localitat.

La torre es troba submergida en l'estructura urbana de la part més antiga del poble, trobant-se adossada per ambdós costats a sengles vivendes que només permeten apreciar part de la seua estructura. En l'actualitat, encara que molt deteriorada i parcialment emblanquinada, es troba habitada.